Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Lisszabonból Szentpétervárra és azon túlra: az orosz katolikus fiatalok „folyamatos zarándoklata”, párbeszédben Ferenc pápávalVissza a listához

2023. július 07.

Ez a nagyratörő ötlet a „Fiatalok orosz találkozója” alapján, amit Szentpéterváron fognak tartani augusztus végén, és ami alkalmat szolgáltat egy távbeszélgetésre a fiatal orosz katolikusok és Ferenc pápa között.
Lisszabonban ott lesz egy 18 oroszból álló küldöttség, amit Markus Novotni atya fog vezetni, a szentpétervári szeminárium gazdasági és oktatási felelőse, akik aztán elmesélik tapasztalataikat az augusztus végi ifjúsági találkozó résztvevőinek.
A szentpétervári állomás legjobban várt eseménye a Ferenc pápával való élő adás lesz. Egy ilyen történelmi helyzetben, amikor az orosz állampolgároknak nagyon nehéz Európába utazni, az orosz katolikus egyház figyelembe veszi hívei igényeit, azokét is, akik se Lisszabonba, se Szentpétervárra nem tudnak elmenni.
A „vég nélküli zarándoklat” harmadik állomása egy Szentpétervárról „szétterjedő” állomás lesz, a résztvevők visszatérnek közösségeikbe és tanúságot tesznek az augusztus végi napokról, az a 18 ember pedig, akik a portugáliai eseményre mentek, az ottani tapasztalataikat meséli majd el.
Amíg várnak arra, hogy megtudják a napot és órát, amikor kapcsolják élőben Ferenc pápát, a szentpétervári ifjúsági találkozó délelőttjén hitoktatás lesz. Azzal a szentírási idézettel fognak foglalkozni a fiatalok, amit Ferenc pápa a portugáliai világifjúsági találkozó mottójául választott: „Mária még ezekben a napokban útnak indult, és a hegyekbe sietett” (Lk 1,39).
A nap második felében a város különböző katolikus plébániáin tesznek látogatást, majd közösen ünneplik a szentmisét.
Este változatos programok lesznek, amikor közösen ünnepelnek, illetve személyes és közösségi imák váltják egymást.
Öt püspök, valamint papok és szerzetesek fogják ezeken a napokon segíteni a fiatalokat, akik a négy egyházmegyében a fiatalok lelki támogatásával foglalkoznak.
„Ennek a rendezvénynek a célja az, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak, hogy a saját hitüket, az egyházi hovatartozásukat és a misszióra való elhivatottságukat növekedni lássák” – mondja Okszána Pimenova, az egyik szervező. „A fiatal generációkat arra hívjuk, hogy járuljanak hozzá a saját közösségük megújulásához. Mi szervezők megpróbáljuk a legtöbbet tenni azért, hogy bátorítsuk a fiatalokat, hogy találkozzanak Krisztussal és a Szentlélek segítségével tegyenek tanúságot erről a találkozásról”.
„Az ehhez hasonló rendezvények segítenek megélni az egységet és erősíteni azt. Bár a katolikus egyház Oroszországban kis közösségekből áll, amik egy hatalmas területen vannak szétszórva, mégis össze vagyunk kötve mint egy ’kézfogás lánccal’: nem ismerjük egymást mind személyesen, de gyakran vannak közös ismerőseink, és az ilyen pillanatok segítenek minket növekedni a közösségben és barátságban. Olyan emberekkel együtt lenni, akik annyira különböznek származást és hivatást tekintve, azt jelenti, hogy egy nagy család részeinek tekintjük magunkat, amely nem ismer határokat és amelynek tagjai különbözőségeik ellenére arra hivatottak, hogy megéljék a közösséget”.

(Fides)