Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Misszió a gyóntatószékben: Dominic Santamaria atya történeteVissza a listához

2024. április 19.

Dominic Santamaria atya az észak-arábiai apostoli vikariátus Kuvait City-beli Szent Család társszékesegyházáért felel. Ő az első pap, akit a latin vikariátusba inkarnáltak, és máig is része a közösségnek másik 10 pappal együtt, akik az ország legnagyobb katolikus templomában szolgálnak Aldo Berardi püspök, észak-arábia apostoli vikáriusa alatt.
„25 éves koromban neveztek ki a jemeni Adenben levő Szent Család templom plébánosává, ahol addig maradtam, míg Kuvaitba nem inkarnáltak” – mondja a pap.
A Goából származó Dominic mindig is pap akart lenni. Ma az egész észak-arábiai vikariátusban karizmatikus figura, akit a kuvaiti Pio atyának neveznek, annyi időt tölt a gyóntatószékben. „Az emberek – teszi hozzá – szeretetteljesen Don Bosco-nak is hívnak, mert ha kimegyek a terepre, mindig gyerekek vesznek körül.” „Máig 8140 gyermeket kereszteltem meg, és remélem, hogy még sokat keresztelhetek. Végtelen örömmel tölt el, hogy Jézust adhatom nekik.”
Dominic atya elmeséli, hogy soha nem volt válságban papi hivatásában. „Nagyon boldog vagyok, hogy pap lehetek. Az emberek figyelnek rám, mert tiszta a hanglejtésem és hangosan beszélek. mindennap felszólítok mindenkit, hogy minél gyakrabban mondják: ’Jézus-Mária-József’. Ezért neveznek engem ’Jézus-Mária-József papnak’ is.”
Dominic atya egészségesen él, nem eszik édességet, nem iszik bort, kávét. Mindennap olvassa a Breviáriumot, Szentségimádást végez, lelki könyveket olvas, rózsafüzért imádkozik, szentmisét mond, meditál és lelkiismeret-vizsgálatot tart.
„Itt vagyok a Szent Család társszékesegyházban 1973 óta – mondja. – Mivel itt voltam egész idő alatt, amikor az iraki hadsereg bevonult, Szent II. János Pál pápától kaptam vatikáni kitüntetést. 2005-ben XVI. Benedek pápa a 'Pro Ecclesia Et Pontifice' Becsületkeresztet adományozta nekem, elismerésképpen évtizedekig tartó szolgálatomért ebben az országban.”
A ’Pro Ecclesia Et Pontifice' kitüntetést XIII. Leó vezette be 1888-ban arany papi jubileuma alkalmából. Az egyház és a pápaság szolgálatának elismeréseképpen adományozzák.

(Fides)